Pevná japonská tradice
Historie pití čaje sahá v Japonsku do 9. století našeho letopočtu, kdy mnich Eičó po návratu z Číny představil tento nápoj jako léčivý prostředek. Pití čaje se pak brzy stalo společenskou událostí spojenou s příjemným chut’ovým prožitkem.
Seznamte se s čajovým rituálem
Čajový obřad se japonsky řekne čanoju a doslova znamená „horká voda na čaj”. Za zlatý věk čajového obřadu je považováno 16. století, kdy byly stanoveny základy rituálu, jehož základní zásady se dodržují dodnes.
Obřad - čaj je více než nápoj
Čajový obřad se odehrává v čajovém domku, kam se vstupuje přes zahradu. Hostitel poklonou přivítá návštěvníky. Hosté si vypláchnou ústa, omyjí ruce a poté se přesunou na místo, kde se servíruje želatinové cukroví omogaši. Přípravu čaje vede hostitel, který otře a nahřeje čajový servis, vsype práškovou směs, zalije ji horkou vodou a vyšlehá bambusovou metličkou až do zelené pěny. Převážně se pije ze společného šálku a etiketa velí optat se souseda, zda se smíte napít.
Česko a japonská čajovna?
První japonská čajovna v Čechách byla otevřena v roce 1908 cestovatelem Joem Hlouchou a jeho bratrem. Podnik se jmenoval Jokohama a byl umístěn v Paláci Lucerna. V japonském duchu se zde servíroval čaj až do roku 1924.
Zajděte si do tradiční japonské čajovny v Tokiu nebo Kjótu, vyberte si individuální dovolenou na zájezdy Japonsko.