1. Při vstupu do restaurace sdělte nebo ukažte na prstech počet osob a počkejte, až Vás obsluha usadí.
2. Když máte vybrané jídlo, stiskněte zvonek umístěný na stole - přivoláte jím obsluhu.
3. Pokud zvonek nenajdete, nebojte se zakřičet „sumimasen“ (prosím). V Japonsku je to standartní postup, jak získat pozornost obsluhy.
4. Před jídlem je zdvořilé pronést frázi „Itadajkimas”. Tento překladatelský oříšek znamená poděkování přírodě za dary (ve smyslu jídla) a výzvu k jídlu.
5. Po jídle proneste frázi „Gočisósama dešita“ (poděkování za skvělý pokrm).
6. Misku s rýží a s polévkou zvedejte k ústům, aby se Vám lépe jedlo.
7. Rýži nepolévejte sójovou omáčkou.
8. Pokud jíte nudle, můžete srkat.
9. Účet se neplatí u stolu ale u pokladny, která bývá umístěna u vchodu.
10. Stejně jako v obchodech, ani v restauracích není zvykem dávat spropitné.